I årtusinder har man vidst, at geden var noget særligt. Og på Smørengevej 22 lidt udenfor Aakirkeby kan man få historien. Bjarne og Kirsten Hansen har de sidste 25 år udviklet og solgt sæber og cremer baseret på mælk og fedt fra dette fantastiske dyr

Af Michael Berg Larsen • Illustration: Konnect

Den kom til Danmark for 6.000 år siden – og er måske noget af de mest økologiske eller bæredygtige, der findes. Spøgefuldt siger man, at den kan leve i 14 dage på en papkasse. Alligevel er de aldrig rigtigt blevet populære, gederne. Stemplet som fattigmands-ko. Kun kommet til ære og værdighed, når krisen for alvor har kradset i det ganske danske land – f.eks. under de to sidste store krige.

Man kan stinke som en ged. Der kan gå ged i et projekt. Og Klods Hans på sin ged er jo dømt til evig latter. Ytringer som ’du er en sur, gammel ged, dum som en ged - og sågar blind som en ged’ er en naturlig del af den danske sprogdragt. Man kan vist roligt sige, at ’folkemunden’ har lagt geden for had.

Men spørger man Bjarne Hansen, Smørengevej 22 lidt udenfor Aakirkeby, så ryster han bare på hovedet.
»Geden er et fantastisk dyr.«

Det hele startede med en enkelt ged, som en nabo kom slæbende med. Tilfældet ville, at Rasmus - Bjarne og Kirsten Hansens yngste søn - ’faldt’ for gedemælken. Men en god malkeged giver omkring tre liter om dagen, så der blev noget til overs. Og her begynder eventyret, for ’det var jo svært, sådan bare at hælde mælken på jorden’.
Den ene ged blev til flere. Tre liter mælk blev til seks, ni, tolv, femten liter. Mælken blev til gedesæbe og shampoo. Fedtet fra gederne blev til cremer.

Og kære læser - det er nu, du skal rynke på næsen, trække på skuldrene og springe videre til en anden historie. Du vil ikke være den første, der har svært ved at se gedesæben stå på hylden under badeværelsesspejlet. Du vil ikke være den første, der har ytret: Det lyder da helt vanvittigt.

Men ’geden er et fantastisk dyr’. Og allerede for mere end 2000 år siden vidste man det. Dronning Cleopatra tog sågar bad i gedemælk. Og listen over positive reaktioner er lang som et ondt år:
»Intet hjælper som gedecreme, når man har sår og rifter.«

»Havefingre, der ikke er til at få rene, bliver som nye.«
»Jeg slap af med tør og kløende hud.«
»Den fjerner skæl ganske effektivt.«
»Kuglepenne-pletter fjernes let med sæben.«
»Bland sukker og gedesæbe, så bliver selv mekaniker-hænder helt rene.«

Psoriasis-eksperter har ringet 56 97 27 70 og udbedt sig vareprøver, når deres patienter fortalte om gedecremen. Og wellness-branchen er begyndt at tilbyde ’Cleopatra-bade’ og køber sæbespånerne af Bjarne og Kirsten.
Og læg dertil, at Munkholm er sprøjtefri zone, at dyrene har god plads og bliver ’passet’, at produkterne ikke bliver testet på dyr, at det ikke er nødvendigt at bruge konserveringsmidler i sæberne, at Kirsten og Bjarnes produktionsmetode giver helt lugtfrie produkter, der tilsættes rapsolie, honning og rosenvand, fresia, lavendel, morgenfrue og citron.

Hemmeligheden er dels Kirsten og Bjarnes lyst til at lave gode produkter uden overflødig kemi, men også gedens mælk og fedt bærer sin del af forklaringen på ’miraklet’.
Gedemælk kan ikke ikke sammenlignes med f.eks. ko-mælk. Sammensætningen er for det første helt anderledes. Mælkens proteiner ligner i højere grad menneskets. Gedemælken har desuden meget fine fedtmolekyler og er på den måde homogeniseret fra naturens side. Det gør, at både sæbe og cremer trænger lettere og hurtigere igennem huden og derved får større effekt. Huden nærmest suger gedecremen til sig.

Det hele begyndte ved at tilfælde. Drivkraften var ikke at tjene penge, ikke at blive rige. Men fordi det var sjovt, og fordi ’geden er et fantastisk dyr’. Nærmest et kærlighedsprojekt, hvor der ikke blev skelet til, om investeringerne i sæbeværkstedet nu også var rigtig rentable. Kort sagt et rigtigt ildsjæle-projekt, der har kostet rigtigt meget fritid.

Munkholm-sæberne og Munkholm-cremerne har nu så meget medvind, at Bjarne og Kirsten er nødt til at overveje, om en af dem skal skippe det faste arbejde og give sig ’gedens mælk og fedt i vold’ for alvor.


Fakta om Munkholm, Munkholm Gårdbutik og Angoraland (stort kaninbjerg) er en udflugt værd, specielt hvis man har børn, der godt kan lide dyr.

Munkholm. Smøregenvejen 22, Aakirkeby